Чудили ли сте се някога какво означават съкращенията от латински букви, изписани върху шишетата на всеки един парфюм? EDP, EDT, EDC и т.н.? Е, днес ще ви запознаем с основите на парфюмната енциклопедия, като по този начин, вярваме, ще улесним и търсенето ви за в бъдеще.

Нека започнем оттам, че различните видове ароматни продукти в парфюмерията се определят от концентрацията на ароматни масла в състава им.

Парфюмът (P или Parfum) има най-висок процент ароматни вещества (15 – 40%) и изключително плътна текстура. Поради гъстотата му той не се нанася с пулвелизатор, а на принципа на олио или чрез капки. Парфюмите се поставят на кожата в много малки количества заради твърде наситения им аромат. Обикновено те са на доста висока цена и се предлагат от малко марки.

Повечето парфюми на пазара са под формата на парфюмна вода или тоалетна вода.

Парфюмната вода (EDP или Eau de Parfum) е вариация на парфюма, която съдържа по-малко масла (около 15 – 20%), но ароматът все пак е доста наситен и дълготраен. За много марки, именно парфюмната вода е продуктът с най-висока концентрация на масла и съответно най-плътен аромат.

Тоалетната вода (EDT или Eau de Toilette) е от по-деликатните и нежни версии на парфюма. При нея концентрацията на ароматни масла в спиртния разтвор е най-ниска – от 5 до 15%.

Освен трите най-основни, съществуват и други абревиатури, които масово се използват в парфюмерийната и козметичната индустрия:

EDC или Eau de Cologne – одеколонът има ниска концентрация на ароматни съставки (3 – 5%) и висока концентрация на алкохол. Противно на масовото разбиране, че одеколоните се използват от мъже, на пазара се предлагат доста унисекс одеколони, които са подходящи и за жени.

Eau Fraiche – сравнително нов вид парфюмен продукт, изключително лек и ориентиран предимно към нуждите на спортуващите хора, заради ниската концентрация на ароматни вещества (само от 1 до 3%), която не дразни кожата, дори при обилно потене.

BL (Body Lotion) – лосион за тяло

BM (Body Milk) – мляко за тяло

BALM – балсам

SG (Shower Gel) – душ-гел

ASL (Aftershave Lotion) – лосион за след бръснене

ASB (Aftershave Balsam) – балсам за след бръснене

DEO – дезодорант

 

Senso.bg Ви препоръчва:

 

Facebook
Instagram
0
    0
    Количка
    Вашата количка е празнаВръщане към магазина